Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


KRIVIČNO MATERIJALNO PRAVO - Nepodoban pokušaj (član 31. Krivičnog zakonika)


Ukoliko je predmet izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 246. st. 1. Krivičnog zakonika opojna droga "cannabis sativa", čiji je procenat THC manji od 0,3%, a koja predstavlja konoplju, koja pripada vlaknastom tipu i koja isključivo ima primenu u industriji, reč je o nepodobnom pokušaju, u smislu čl. 31. Krivičnog zakonika.


Iz obrazloženja:


"Optuženi I. M. je kritičnog dana, u uračunljivom stanju svestan svojih radnji, prema nepodobnom predmetu pokušao da izvrši krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, tako što je u svojoj kući, neovlašćeno radi prodaje držao supstancu, za koju je bio uveren da predstavlja opojnu drogu "marihuana", a koju je dana 16.03.2012. godine neovlašćeno nudio na prodaju potencijalnom kupcu D. B., koga je telefonom pozvao i saopštio da ima dobru travu, za koju bi na ime cene trebalo da ponese 2. 000,00 dinara, nakon čega je pomenuto lice upoznalo ovlašćena službena lica Policijske stanice sa kojima se dogovorio da pozove optuženog, dogovore mesto navodne isporuke, da bi se zatim na autobuskoj stanici, sastao sa optuženim, koji je u celofanu doneo 1,67 grama neto mase materije poznate pod nazivom marihuana, sastavljene od osušenih delova biljke kanabis, ali do predaje nije došlo, iz razloga što su ovlašćena službena lica sprečila optuženog da navedenu biljnu materiju proguta, pri čemu je veštačenjem utvrđeno da takva materija sadrži psihoaktivnu supstancu THC u procentu manjem od 0,3% i da pripada vlaknastom tipu, koji isključivo ima primenu u industriji vlakana. "

 

Dnevna ažurnost

Bankarska garancija pismena forma

(Viši privredni sud, Beograd Pž.835/87 od 27.05.1987.)


BILTEN VIŠEG SUDA U NOVOM SADU - Broj 10/2019 – Sadržaj

Iz Biltena Višeg suda u Novom Sadu, Broj 10/2019, Intermex, Beograd


Čuvanje poslovnih knjiga i knjigovodstvenih isprava

(Odgovor utvrđen na sednici Odeljenja za privredne prestupe Višeg privrednog suda u Beogradu 11. jula 2000. godine)


Davanje prava glasa poveriocu kome je dužnik osporio potraživanje

(Odgovor utvrđen na sednici Odeljenja za privredne sporove Višeg privrednog suda u Beogradu, 28.09.1990. godine)


Dela litografije i autorsko delo

(Vrhovni sud Bosne i Hercegovine, broj Gž. 216/83. od 17.05.1983.)


Dospelost potraživanja i dejstvo prinudnog poravnanja

(Odgovor utvrđen na sednici Odeljenja za privredne sporove Višeg privrednog suda u Beogradu, 28.09.1990. godine)


Istovetnost uslova prinudnog poravnanja za sve poverioce

(Odgovor utvrđen na sednici Odeljenja za privredne sporove Višeg privrednog suda u Beogradu, 28.09.1990. godine)


Prikaži sve >>