Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


PUNOVAŽNOST USMENOG ZAVEŠTANJA


Usmeno zaveštanje je vanredna forma zaveštanja koja se može koristi samo u slučaju da zaveštalac usled dejstva izuzetnih prilika nije u mogućnosti da sačini neki drugi oblik zaveštanja.


Iz obrazloženja:


"Prema utvrđenom činjeničnom stanju, sada pokojni B.M. preminuo je 11.3.2002. godine u svojoj kući a od zakonskih naslednika ostavio sestre M.P., tuženu K.K., sestričinu N.D. i sestrića S.B. Desetak dana pre smrti zbog slabosti je prevezen u ambulantu a potom u bolnicu u Beograd odakle je vraćen na kućno lečenje i ležao u svojoj porodičnoj kući gde je primao infuziju. Tih desetak dana pred smrt u njegovoj kući boravili su tužena sa svojim suprugom i sin prvotužilje koji je češće odsustvovao iz kuće. Na sedam dana pre smrti potpuno svestan i orijentisan sada pokojni B.M. ležeći u krevetu pred svojim rođacima A.M., V.M. i M.N. izjavio je da svoju kuću i okućnicu ostavlja u nesleđe tuženoj kao zaveštajnom nasledniku a da ostatak njegove imovine podele svi njegovi zakonskih nalsednici po zakonskom redu nasleđivanja. Toj izjavi volje prisustvovali su i tužena i njen suprug. Po smrti B.M. dana 18.6.2002. godine A.M. i M.S. su u mesnoj kancelariji izjavili da je pokojni B.M. pred tri svedoka izvršio raspodelu svoje zaostavštine usmenim zaveštanjem tako što je kuću i okućnicu ostavio u nasleđe tuženoj kao svojoj sestri, a potom su 20.9.2002. godine A.M., V.M. i M.N. sačinili izjave o tome da su prisustvovali kao zaveštajni svedoci izjavi poslednje volje pokojnog B.M. na izloženi način. U postupku je utvrđeno da usmeno zaveštanje sada pokojnog B.M. izjavljeno pred dva svedoka u formi pismene izjave sačinjene u mesnoj kancelariji dana 18.6.2002. godine ne ispunjava propisanu zakonsku formu iz člana 110. Zakona o nasleđivanju jer je saslušanjem svedoka M.S. utvrđeno da ona izjavu kao zaveštajni svedok nije dala.

 

Dnevna ažurnost

BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 4/2019 - Sadržaj

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 4/2019 - Intermex, Beograd


BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 4/2019 - Uvodna reč

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 4/2019 - Intermex, Beograd


BILTEN UPRAVNOG SUDA – Broj 8/2019 – Sadržaj

(Iz Biltena Upravnog suda, broj 8/2019, Intermex, Beograd)


BILTEN UPRAVNOG SUDA – Broj 8/2019 – Uvodna reč – Funkcionisanje i pravci razvoja upravnog sudstva u Republici Srbiji

(Iz Biltena Upravnog suda, broj 8/2019, Intermex, Beograd) - Autor teksta: Sudija Jelena Ivanović, Predsednik Upravnog suda


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - broj 7/2019 - Sadržaj

Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 7/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - broj 7/2019 - Uvodna reč

Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 7/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VRHOVNOG KASACIONOG SUDA – Broj 2/2019 – Naslovna strana i impresum

Iz Biltena Vrhovnog kasacionog suda, broj 2/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VRHOVNOG KASACIONOG SUDA – Broj 2/2019 – Reč redakcije

Iz Biltena Vrhovnog kasacionog suda, broj 2/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VRHOVNOG KASACIONOG SUDA – Broj 2/2019 – Sadržaj

Iz Biltena Vrhovnog kasacionog suda, broj 2/2019, Intermex, Beograd


Prikaži sve >>