Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


ODRICANJE OD ZASTARELOSTI


Odricanje od zastarelosti, pismenim priznanjem zastarele obaveze predstavlja raspolaganje imovinom zbog čega je punomoćniku potrebno posebno ovlašćenje.


Iz obrazloženja:


"Odredba člana 366. ZOO propisuje da se pismeno priznanje zastarele obaveze smatra kao odricanje od zastarelosti. Posledice odricanja su da neutuživa prirodna obligacija postaje utuživa obaveza i posle priznanja iznova počinje teći zastarevanje te obaveze. Međutim, valjano priznanje zastarele obaveze u smislu navedene zakonske odredbe može dati samo zakonski zastupnik tuženog, njegov ovlašćeni punomoćnik, kao i punomoćnik po zaposlenju. S obzirom da pismeno priznanje zastarele obaveze predstavlja pravnu radnju kojom se u suštini vrši raspolaganje imovinom tuženog, za njeno preduzimanje važe pravila obligacionog prava po kome punomoćnik mora imati posebno ovlašćenje (član 91. stav 4. ZOO). M.Đ., diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, zaposlena kod tuženog na poslovima pravnog zastupnika, koja je potpisala sporni podnesak od 12.11.2004. godine, prema punomoćju koje se nalazi u spisima, imala je ovlašćenje da tuženog zastupa u ovoj parnici i preduzima sve radnje u ime i za račun tuženog, bez posebnog ovlašćenja za priznanje zastarele obaveze datog od strane generalnog direktora tuženog kao zakonskog zastupnika. Međutim, to posebno ovlašćenje za preduzimanje takvih i sličnih pravnih radnji kojima se vrši raspolaganje imovine tuženog, može imati i po zaposlenju kod tuženog kao pravni zastupnik, ukoliko je to predviđeno opštim aktom tuženog. Bez utvrđenja ove činjenice na može se osnovano zaključiti da je lice koje je tuženog zastupalo u ovoj parnici bilo i ovlašćeno lice za preduzimanje ove pravne (a ne parnične) radnje, posebno u situaciji kada navedeni podnesak i izjava punomoćnika na tom podnesku nije bila overena pečatom tuženog.

 

Dnevna ažurnost

BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 4/2019 - Sadržaj

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 4/2019 - Intermex, Beograd


BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 4/2019 - Uvodna reč

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 4/2019 - Intermex, Beograd


BILTEN UPRAVNOG SUDA – Broj 8/2019 – Sadržaj

(Iz Biltena Upravnog suda, broj 8/2019, Intermex, Beograd)


BILTEN UPRAVNOG SUDA – Broj 8/2019 – Uvodna reč – Funkcionisanje i pravci razvoja upravnog sudstva u Republici Srbiji

(Iz Biltena Upravnog suda, broj 8/2019, Intermex, Beograd) - Autor teksta: Sudija Jelena Ivanović, Predsednik Upravnog suda


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - broj 7/2019 - Sadržaj

Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 7/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - broj 7/2019 - Uvodna reč

Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 7/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VRHOVNOG KASACIONOG SUDA – Broj 2/2019 – Naslovna strana i impresum

Iz Biltena Vrhovnog kasacionog suda, broj 2/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VRHOVNOG KASACIONOG SUDA – Broj 2/2019 – Reč redakcije

Iz Biltena Vrhovnog kasacionog suda, broj 2/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VRHOVNOG KASACIONOG SUDA – Broj 2/2019 – Sadržaj

Iz Biltena Vrhovnog kasacionog suda, broj 2/2019, Intermex, Beograd


Prikaži sve >>