Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


DELIMIČNO LIŠENJE RODITELJSKOG PRAVA


Oba roditelja mogu biti delimično lišena roditeljskog prava ako zloupotrebljavaju prava ili grubo zanemaruju dužnosti iz sadržine roditeljskog prava.


Iz obrazloženja:


"U konkretnom slučaju su obe parnične stranke kao roditelji praktično od rođenja deteta zanemarivali i nesavesno obavljali roditeljske dužnosti zbog zavisnosti od opijata, prepuštajući neposrednu brigu o detetu babi po ocu. Ni posle prestanka bračne zajednice i započinjanja lečenja stranaka u toku ovog bračnog spora nije bilo moguće da se uspostavi adekvatno roditeljsko staranje u skladu sa potrebama i interesima detetima i pored pokušaja, naročito tužene kao majke u tom pravcu. U toku postupka vršen je nadzor nad roditeljstvom oca i majke koji je obuhvatio praćenje redovnosti njihovog psihijatrijskog lečenja (što će biti obaveza organa starateljstva i drugih organa i ubuduće). U tu svrhu su angažovani i odgovarajući stručnjaci organa starateljstva, Instituta za mentalno zdravlje – Odseka za brak i porodicu i Zavoda za bolesti zavisnosti. Prema nepodeljenom mišljenju svih stručnjaka, zbog prirode bolesti zavisnosti i potrebe lečenja obe parnične stranke, ni jedna od njih kao roditelj nije podobna da neposredno vrši dužnosti iz sadržine roditeljskog prava, koje se odnose na čuvanje i vaspitanje deteta, zastupanje njegovih prava i raspolaganje njegovom imovinom, kao i odlučivanje o važnim pitanjima za njegov život, osim prava na održavanje ličnih odnosa sa detetom, koji su poželjni i pre svega u ineresu deteta, ali i roditelja.

 

Dnevna ažurnost

BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 4/2019 - Sadržaj

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 4/2019 - Intermex, Beograd


BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 4/2019 - Uvodna reč

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 4/2019 - Intermex, Beograd


BILTEN UPRAVNOG SUDA – Broj 8/2019 – Sadržaj

(Iz Biltena Upravnog suda, broj 8/2019, Intermex, Beograd)


BILTEN UPRAVNOG SUDA – Broj 8/2019 – Uvodna reč – Funkcionisanje i pravci razvoja upravnog sudstva u Republici Srbiji

(Iz Biltena Upravnog suda, broj 8/2019, Intermex, Beograd) - Autor teksta: Sudija Jelena Ivanović, Predsednik Upravnog suda


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - broj 7/2019 - Sadržaj

Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 7/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - broj 7/2019 - Uvodna reč

Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 7/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VRHOVNOG KASACIONOG SUDA – Broj 2/2019 – Naslovna strana i impresum

Iz Biltena Vrhovnog kasacionog suda, broj 2/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VRHOVNOG KASACIONOG SUDA – Broj 2/2019 – Reč redakcije

Iz Biltena Vrhovnog kasacionog suda, broj 2/2019, Intermex, Beograd


BILTEN VRHOVNOG KASACIONOG SUDA – Broj 2/2019 – Sadržaj

Iz Biltena Vrhovnog kasacionog suda, broj 2/2019, Intermex, Beograd


Prikaži sve >>